3 Redenen Waarom Je Gaat Afvallen met het Paleo Dieet

Wat is Paleo?

Misschien heb je er vast wel wat van gehoord. Het paleo dieet legt de prioriteit op natuurlijk voedsel, met zo min mogelijk toevoegingen. De mensheid in het algemeen eet, relatief gezien, sinds kort een dieet die vooral bestaat uit koolhydraten. Het paleo dieet legt de nadruk op het voedsel dat wij aten vóór het bestaan van de landbouw en veehouderij. Veel mensen gaan dus terugkeren naar dit tijdperk. Wat is het voedsel dat de mensheid heeft gevoed en groot gebracht? Het eten wat toen gegeten werdt is gezonder voor je lichaam.

Afvallen met Paleo

Niet alleen is het paleo dieet een gezond dieet, maar ook een dieet waarmee je kan afvallen. Het paleo dieet is in de Verenigde Staten is erg populair, mede dankzij het feit dat het een makkelijke manier is om af te vallen. Het helpt de opbouw van spieren en het verbranden van vet. Niet alleen kunnen de paleo recepten je helpen om je ideale lichaamsgewicht te bereiken, ook kan het helpen om de toestand van je huid te verbeteren. Daarnaast kan het de kans op de ontwikkeling van hartklachten en diabetes verminderen.

De 3 redenen waarom je afvalt met Paleo

Er bestaan vele redenen waarom je kan afvallen met Paleo. Hieronder worden de 3 voornaamste redenen genoemd:

1. Je eet geen bewerkt voedsel met toevoegingen meer

De meeste producten die we vinden in onze supermarkt zijn producten die veel toevoegingen bevatten. Denk hierbij aan suiker en conserveermiddelen. Deze producten bevatten ook nog eens veel calorieën. Veel voeding heeft een lage voedingswaarde, het zorgt wel dat je genoeg (of te veel calorieën binnenkrijgt) maar je lichaam krijgt niet genoeg vitaminen, mineralen vezels etc. binnen. In de supermarkt vind je heel veel geraffineerde koolhydraten producten. Wat ervoor zorgt dat het je insuline aanmaak hoog is, dit zorgt dat je vet opslaat.


Bij het paleo dieet wordt alleen voedsel gegeten met een hoge voedingswaarde. Je krijgt veel minder suikers binnen en helemaal geen granen. Wat je wel binnen krijgt zijn hoge kwaliteit eiwitten die de opbouw van spieren bevorderen. Als brandstof voor je lichaam zijn er groenten met een hoge voedingswaarde. Ze zijn de perfecte bron voor vezels en complexe koolhydraten. Gezonde vetten maken een groot deel uit van de gehele calorie inname.

2. Je lichaam houdt geen overbodige vocht meer vast

Het eten van koolhydraten zorgt ervoor dat onze cellen water vasthouden. Hier is een praktische reden voor. Doordat er water door de cellen wordt vastgehouden, hoeven we niet veel water te blijven drinken bij fysieke inspanning. Dit water komt weer vrij in het lichaam bij het eten van suikers. In de tijd dat wij nog jagers waren was dit systeem van ons lichaam van groot belang.

De tijden zijn nu echter zo veranderd dat wij dit systeem niet echt meer nodig hebben. De meeste van ons hebben een normale baan waarin fysieke inspanning niet centraal staat, zoals een kantoorbaan. Toch is het zo dat wij meer koolhydraten binnen krijgen dan in de tijd van de jagers. Alhoewel deze koolhydraten meestal in de vorm van granen en extra suikers komen. Dit zorgt ervoor dat er een toename in ons gewicht ontstaat. Dit gewicht wordt veroorzaakt door het vocht in ons lichaam.

Als je net begint aan het paleo dieet zal al dit water vrij komen. Dit merk je doordat je vaker dorst hebt en meer naar het toilet gaat. Dit betekent dus dat je veel gewicht zult verliezen.

3. Je zal geen voedsel meer eten waar je gevoelig voor bent

In veel voedsel wat wij eten zitten gluten. De meesten weten niet eens dat ze er misschien gevoelig voor zijn. Gluten zijn eiwitten die je kan vinden in graanproducten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pasta, koekjes en brood. Als je gevoelig bent voor gluten kan je immuunsysteem hierop reageren. Dit kan zich uiten in vage klachten zoals hoofdpijn of vermoeidheid.

Als je weet dat je gevoelig bent voor gluten en hiermee stopt, verlies je automatisch ook weer water. Je lichaam houdt immers dat water vast als je lichaam je wil beschermen tegen iets, in dit geval tegen de gluten. Ook je hormoonhuishouding kan worden verstoord door bepaalde voedsel waar je gevoelig voor bent. Je lichaamsgewicht wordt beïnvloed door onder andere je hormonen. Het is dus belangrijk om erachter te komen of je voor een bepaalde voedingsstof gevoelig bent zodat je meer kans hebt om te slagen bij het afvallen.

Bij het paleo dieet is de kans klein dat je gevoelig zal reageren op een bepaald product. Dit komt doordat het paleo dieet producten mijdt die een hoge kans op gevoeligheid hebben. Dit zijn producten zoals gluten, zuivel, geraffineerde suikers etc.

Verander je leven met Paleo

Het paleo dieet biedt dus niet alleen een gezond leven, maar ook een mooi lichaam. Doordat je in een goed lichaam zit en goed eet zal dit ook je geestelijke gezondheid bevorderen. Er zijn veel succesverhalen van mensen die je voor zijn gegaan in dit dieet. Van afvallen tot gezonder leven, je zal zeker voordeel halen met het paleo dieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.